Микрокредитите

apliciraj

За да остварите кредити во банките неопходна ви е обемна документација и комплицирани процедури, но микрокредитите, освен што се брзи и сигурни, овозможуваат целокупниот процес на аплицирање и одобрување на кредитот да се одвива преку интернет. Во Европа и во светот сервисите коишто нудат микрокредити онлајн се присутни веќе неколку години, а во Македонија доста пократко време, но веќе се здобија со многу корисници. Многумина се и скептични по прашањето на сервисот за онлајн кредитирање, па поради тоа го подготвивме овој текст, во кој ви ги донесуваме сите информации што треба да ги знаете за микрокредитите.

За да го пополните барањето за микрокредит, потребно е да ја посетите веб страницата на компанија што нуди микрокредити и да пополните неколку полиња во кои ќе ги внесете своите основни податоци кои секогаш се бараат кога се во прашање вакви услуги. Во наредната фаза вашата апликација за микрокредит ќе помине низ проверка на податоците од страна на контролорот, а потоа ќе бидете контактирани за да оставите определена документација. Сите документи се испраќаат по електронска пошта, па нема потреба физички да ги доставите во некоја филијала. Откако кредитот ќе ви биде одобрен, можете да ги подигнете парите во најблиската филијала која врши исплата на пари.

Голем број луѓе имаат предрасуди и аверзија кон ваквиот вид кредитирање, но тоа е навистина беспотребно. Микрокредитите, позајмиците или заемите онлајн се присутни на светскиот пазар веќе неколку години и се покажаа како мошне сигурен и едноставен начин за брзо решавање на финансиските кризи. До колку не ви е сосема јасно како функционира кредитирањето преку интернет, овој текст е тука за тоа да ви го објасни и да ви ги даде сите информации за паметното и сигурно кредитирање.

Аплицирање за микрокредити

Аплицирањето или пополнувањето на барањето за микрокредит е многу едноставно. На веб страницата на микрокредитната организација можете да го најдете формуларот во кој треба да се внесат неколку ваши основни податоци и да се избере износот на кредитот и периодот на отплата. Најдобро би било периодот на отплата да се избере во согласност во вашите приливи и одливи за кредитот да не биде големо оптоварување за вашиот месечен буџет.

За онлајн микрокредит можете да аплицирате во пет едноставни чекори:

  1. Пополнете ја апликацијата на веб страницата.
  2. Изберете го потребниот износ и периодот на отплата.
  3. Доставете ја неопходната документација.
  4. Почекајте одобрение од тимот, кое ќе ви стигне по ЅМЅ.
  5. Подигнете ги парите од тековната сметка во најблиската банка.

Кој може да аплицира?

Микрокредитите се достапни на полнолетни лица на возраст од 18 до 70 години, на кои Македонија им е постојано место на живеење. Значи, за да ги исполните условите за микрокредит, потребно е да доставите документи како доказ за вашата возраст и местото на живеење.

Кои документи се потребни за аплицирање?

Од документите потребни за аплицирање за микрокредит, потребна ви е лична карта, документ со кој се утврдува точната адреса на живеење и доказ за примањата (платна листа или чек од пензија). Сите документи се испраќаат по електронска пошта, па нема потреба од чекање во редица и собирање на куп документи. За разлика од класичните банкарски кредити, микрокредитните организации онлајн ви го нудат најбрзиот начин да дојдете до потребните пари.

Дали е потребна гаранција за кредитот?

За одобрување на микрокредитот не е потребна гаранција, жирант, содружник, ниту кој и да е друг вид обезбедување на кредитот. Нема потреба да доаѓате во непријатна ситуација и да ги молите пријателите и семејството да ви помогнат при подигање кредит. Сега, финансиската криза можете да ја решите прилично лесно.

Внимателно избирајте го периодот на отплата

Онлајн микрокредитите ви даваат можност сми да го изберете периодот на отплата. Tоj период најчесто изнесува од 3 дo 12 или 24 месеци. Овој чекор е многу важен, зашто сами треба да одлучите кој е најреалниот период што ви е потребен за да го вратите кредитот. При одлучувањето и аплицирањето за кредит земете ги предвид вашите месечни приливи и одливи, па во согласност со тоа изберете го периодот на отплата кој нема да претставува притисок за вашиот месечен буџет.

Што ако не можете да го вратите кредитот на време?

Непредвидени ситуации се случуваат секој ден, па е сосема можно да се случи таква ситуација поради која нема да можете навреме да го вратите кредитот. Во овој случај предлагаме да контактирате со корисничкиот сервис на микрокредитната организација од која сте ги позајмиле парите. На тој начин ќе ги добиете сите потребни информации и заедно со персоналот ќе дојдете до најдоброто решение.

Колку долго трае процесот на добивање микрокредит?

Рокот на исплатата на парите зависи од финансискиот сервис што го користите за аплицирање за микрокредит. Во секој случај, се работи за многу краток временски период, значително пократок во однос на исплатата на класичниот банкарски кредит. Некои микрокредитни организации ја гарантираат исплатата на парите истиот ден, додека на други им се потребни неколку дена за да се заврши целиот процес.

Дали микрокредитите онлајн се сигурни?

Сосема е природно и очекувано тоа што многу корисници се плашат за безбедноста на своите податоци со оглед на тоа дека аплицирањето и одобрувањето на кредитот се одвива во целост преку интернет. Меѓутоа, навистина нема причина за грижа. Вашите податоци ќе бидат заштитени во согласност со правилата на интернет заштита на финансискиот сектор применувајќи ги најновите протоколи и енкрипција на светот.

Кои се предностите на микрокредитите?

Порастот на бројот на микрокредитни организации како кај нас, така и во странство, зборува за тоа колку брзо корисниците го прифатиле овој вид кредитирање. Едноставно, повеќе никој нема време ниту пак сака да го минува времето барајќи банка со најдобрите услови за кредит, чекајќи во редица и собирајќи беспотребна документација. Појавата на онлајн микрокредитите ни даде можност за брзо решение на личната финансиска криза. Сега можете да аплицирате и да добиете кредит без да го напуштате својот дом. Се што ви е потребно е пристап до интернет.

Времето денес е најскапоцено и никој не сака да го троши на непотребни процедури. Со помош на онлајн микрокредитите во само неколку чекори можете да дојдете до парите кои ви се потребни. Не морате дури ни да побарате некого кој ќе ви биде жирант или содружник зашто онлајн микрокредитите тоа не го бараат од вас. Потребно е само по електронска пошта да ја доставите и парите ќе бидат на ваша сметка во најкраток можен рок.

Каде се достапни микрокредитите во Македонија?

Микрокредитите – брзо решение за непредвидени проблеми

Доколку ви се потребни информации за тоа како да се дојде до микрокредити во Македонија, дојдовте на вистинското место. На оваа веб страница имате комплетна понуда за микрокредити во банкарскиот сектор во Македонија, така што можете да го изберете она што најмногу ви одговара.

Истражувањето што го спроведе Интернационалната финансиска корпорација наведува дека преку 93% Македонци ја пробале услугата на онлајн микрокредитите и пријавиле дека се задоволни од нив. И покрај големата скептичност и предрасудите во однос на краткорочните кредити, статистичките податоци зборуваат во прилог на задоволните корисници на онлајн микрокредитите. Преку 87% од испитаните Македонци користеле онлајн услуга за микрокредити и тоа повеќе од еднаш.

Сега постои сигурно решение за непредвидените трошоци. Заборавете на стресот поради недостиг од пари токму тогаш кога се најпотребни зашто тука се онлајн микрокредитите за сите оние ситуации кога готовината ви е итно потребна.